Kan Island verkligen vinna??

20 fotbolls-VM har genomförts sedan turneringen grundades 1930 och bara åtta länder delar segrarna, alla antingen latinamerikanska eller västeuropeiska. Detta är inte förvånande med tanke på sportens popularitet i dessa regioner och den höga nivå av ligakonkurrens som vårdar talangpoolen. Men de flesta internationella turneringar producerar en överraskning eller två – Island som slår England på 2016 EM, vilket tyder på att befolkningen och historien inte är de enda ingredienserna för framgång. 
Chefer gör en skillnad.

I boken Edge: Leadership Secrets from Footballs’s Top Thinkers av Ben Lyttleton (2017) definieras följande fem kompetenser för att som ledare få ditt team att lyckas:

 

Sammanhållning, anpassningsförmåga, beslutsfattande, motståndskraft och kreativitet.

 

Islänningarna har i världens ögon kanske inte så stor chans – men lagledaren Hallgrimmson har ändå lyckats ta laget långt genom sin filosofi som bygger på att skapa en strukturerad, trygg miljö för att ingjuta i laget en känsla av självtroende. Att också identifiera gruppmedlemmarnas specifika styrkor och tilldela roller i enlighet därmed och sist men inte minst, inte vara rädd för att titta utanför boxen för talang – som kan förbättra lagets tekniska förmåga. 

Genom att göra det på samma sätt kan även du  bygga ett vinnande lag! 

 

Och vad innebär det att vara en ”missionary manager”? Ett sätt för fotbollsklubbar (och företag) att utvecklas är att importera kompetens inom ledarskapet, vilket en studie som ännu inte är publicerad visar effekter på. Plocka högpresterande lagledare till att coacha lag i mindre utvecklade fotbollsländer har flera gånger visat sig lyckosamt, eller hur?

Läs hela bloggen av Deborah Unger på
boken: https://www.adlibris.com/se/bok/edge—leadership-secrets-from-footballss-top-thinkers-9780008225872