안녕, 여기 사장이야

Ett frukostsamtal med Cecilia Johansson, chef inom IKEA, nyligen hemkommen från Seoul där hon öppnat och basat över ett av världens största IKEA-varuhus!

 

Vi har idag lyssnat på Cecilia Johansson, vd för IKEAs museum i Älmhult. Cecilia har under sina 35 år inom företaget arbetat som chef & ledare i olika delar av IKEA, både på operativ såväl som strategisk nivå. 2012 åkte Cecilia till Sydkorea för att projektera och öppna landets första IKEA varuhus med 900 anställda och, efter en smått kaotiskt framgångsrik öppning, med IKEA-världens största omsättning. Efter att även ha öppnat IKEAs andra varuhus i Korea, arbetar Cecilia sedan 1 september som VD för IKEA Museum i Älmhult.

 

Vi fick prata om –  hur är det att vara chef inom det mytomspunna IKEA? Hur är det som svensk att vara chef i Asien – i ett företag som IKEA, och kanske också som kvinna? Vad har varit de största utmaningarna och vad har varit framgångsreceptet för Cecilia personligen men också för IKEA på den koreanska marknaden? Vad kan vi lära av sydkoreanska kulturen, vad skiljer ledarskapet åt mellan våra kulturer?

Med många intressanta och roliga berättelser från tiden i Seoul fick vi nya insikter i den svåra konsten att vara en riktigt bra ledare – tack Cecilia och vi förstår att varuhuset i Seoul levererar strålande resultat!