Tävlingsfrågan som vi skickade ut per mail i vårt nätverk löd – hur hög är maxtempeteraturen på SMHIs väderstation i Falun/Lugnet under midsommardygnet? lockade ett överraskande antal mycket engagerade tävlande! Och noteras kan att förväntan var mycket låg när det gällde värmen denna efterlängtade dag – de flesta gissade på max 15 grader. Några få tog i rejält och gissade på över 20 grader, men det rätta svaret är 18,4 grader. Det innebär att vi har en vinnare som gissade 19 grader (vi avrundar glatt lite uppåt!) och som sålunda får årets sommarbok av oss – ”Halv elva en sommarkväll” av Margeurite Duras, tillsammans med vårt egendesignade bokmärke.

 

Kuriosa när det gäller rekordvärme och rekordkyla: När det gäller värme så är det två midsomrar som står i särklass, 1935 och 1970. Midsommaren 1935 återfinns på fem-i-topplistan över varma midsomrar vid många stationer, och får nog anses vara förra århundradets vackraste, om man ser till landet som helhet. Då noterades också den allra högsta midsommartemperaturen med 35° i Sveg.

Beträffande den kallaste midsommaraftonen är det svårare att utnämna ett år som gäller för hela landet, men 1987 är definitivt ett år att minnas. Då hade Stockholm 11° som högst under dagen och i inre Norrland var det på en del håll nära 0°.