EQ – en naturlig del i coaching och rekrytering

Möt Susanna Boman som kan allt om EQ!

Att arbeta med chefsrekrytering handlar om så mycket mer än att matcha ett CV mot en viss roll.  Susanna Boman har involverat EQ som en naturlig del i coaching, rekrytering och övriga konsultinsatser.

Susannas brinnande engagemang för människans emotionella intelligens är påtaglig. Hon har alltid intresserat sig för att arbeta med människor och personlig utveckling. Ett intresse som hon får utrymme för på daglig basis i sin roll här hos oss som seniorkonsult på Signpost.

Vad fokuserar du mest på i ditt arbete?
–  En person kan ha många värdefulla meriter, men förstår man inte människors agerande och motivation är det svårare att bli framgångsrik i sin ledarroll. Man kan prata om EQ, men det är egentligen ett paraplybegrepp som har många underliggande delar i sig. En viktig punkt jag brukar fokusera på är självmedvetenhet. Hur väl man känner sig själv reflekteras ofta i hur lätt man har för att förstå andra personer i sin omgivning också.

Personbedömning på executive nivå

Genom åren har hon samlat på sig erfarenheter av personbedömningar och utvecklingsinsatser på executive nivå och utvecklingsinsatser från en mängd företag. Hos Signpost har hon kunnat samla alla sina tidigare erfarenheter i en och samma roll, vilket ger ett holistiskt perspektiv på rekryteringsarbetet.

– Tack vare mina tidigare erfarenheter har jag kunnat skapa mig en stor palett som jag använder mig av varje dag. En bra chef måste idag även vara en bra ledare. Så har det inte alltid varit. Organisationer har blivit allt plattare och medarbetare har ett större egenansvar idag än tidigare. Var och en är på sätt och vis sin egen ledare, det gäller för den formella ledaren att kunna förstå hur varje individ fungerar för att optimera effektiviteten.

EQ syns inte i ett CV

För en tid sedan fick vi en pratstund med förändringsledaren Gabriella Ringvall som belyste vikten av att förstå hur hjärnan fungerar. Något som Susanna verkligen håller med om.

– Gabriella satte verkligen fingret på något viktigt. Våra hjärnor har inte förändrats nämnvärt de senaste 50 000 åren. De är anpassade efter naturen, inte kontorsmiljön. Vi är primitiva varelser som till stor del styrs av faktorer som inte är helt rationella – oavsett hur välrenommerade utbildningar man har i ryggen. Där har konsulten en viktig uppgift: att se kvaliteterna som inte kan skrivas ned i ett CV.

Hur ser du på framtiden. Kommer EQ vara viktigt i ledarskapet framåt?

Susanna avslutar med att komplettera sina tankar om vikten av att en ledare har förmågan att kunna utvecklas över tid. Att vara medveten om sina egna och andras känslor och omgivningen och hur det påverkar våra prestationer och agerande är viktigt i ledarskap.

Lediga chefsjobb just nu

Alla publika uppdrag