Rädsla: Är du rädd? Fearless? Det är bara en känsla…

Har du ett fearless mindset?

Vi är många som någon gång känt att våra rädslor står i vägen för vår utveckling. Någon som har erfarenhet av att möta och hantera sina rädslor är Sophie Rosén-Hellström, entreprenör och medgrundare av Fearless Minds. Vi har träffat henne för att tala om faran med en prestationsbaserad självkänsla, ledarskap och hur man når sin fulla potential.

Sophie Rosén-Hellström beskriver sig själv som en typisk duktig flicka. Hon motiverades och drevs tidigt av den externa klappen på axeln. Ville alltid prestera på topp för att känna sig nöjd. I jakten på att komma framåt och uppåt fick hon toppbetyg och studerade sen på Handelshögskolan i Stockholm.

Efteråt påbörjade hon en lyckad karriär på Vadestra. Och efter bara två år som Senior Analyst blev partner. Här utkom hon även med sin bok Towards Full Potential, byggd på över hundra intervjuer med högt uppsatta chefer om ledarskap och hur man når sin fulla potential.

– Det var ett spännande jobb med mycket högt tempo, det var viktigt att leverera, nå målen och konstant vara på topp. Enormt lärorikt, men jag kände ofta att jag inte nyttjade min fulla potential. Något skavde. Eftersom jag hela mitt liv rusat framåt för att nå nästa mål kändes det som att jag tappat min inre kompass. Kompassen man har när man är barn. Vad var det egentligen jag ville med mitt liv, min karriär? Vad tyckte jag var roligt? Jag började ställa mig själv dessa frågor.

Från fear-based mindset till fearless mindset

Sophie kände att hon mer och mer började leva endast för helger och semester. Räddningen kom av att hon oplanerat blev gravid. Under mammaledigheten fick hon tid att reflektera; något hon inte haft på flera år. Hon kom fram till att hon ville göra skillnad för andra människors liv. Och med lång erfarenhet av besvär på grund av p-piller ville hon hjälpa andra unga kvinnor att undgå att gå i samma fälla.

Hon startade då FITTLife. En sida med fakta och stories om det kvinnliga underlivet, tillsammans med en gammal klasskamrat från Handelshögskolan hon sprungit på av en slump. Ett annat slumpartat möte med Maria Stenvinkel ledde till grundandet av Fearless Minds. Här skriver, föreläser och poddar de hur man implementerar ett fearless mindset.

– Både jag och Maria var duktiga flickor som alltid rusat efter framgång och extern bekräftelse. Jag kände att min självkänsla var baserad på vad jag gjorde, inte vem jag var. En prestationsbaserad självkänsla kan vara ett stort hinder. Är man sin prestation är man extremt rädd att göra fel. Därför började vi jobba med att uppnå ett fearless mindset istället för ett fear-based mindset. Första steget var att separera självkänslan från prestationen.

Hur menar du då?
– När man är rädd för att göra fel, som man ofta är med en prestationsbaserad självkänsla, befinner man sig ofta i ett så kallat fear-based mindset. När vi upplever ett hot, vare sig det är en tiger, en dömande kollega, eller en upprörd kund så slår fight or flight på den bakre delen av hjärnan. Främre delen, som står för bland annat empati och problemlösningsförmåga, kopplas bort. Ett skrämmande faktum är att forskning visar att gemene man tillbringar 70 procent av sin vakna tid i detta tillstånd. Det är inte smart, det är som att knyta skorna med bakbundna händer.

En bra ledare är en fearless ledare

Sophies intervjuer med högt sittande chefer inom finanssektorn visade att de alla hade en sak gemensamt: alignment, eller samsyn. Har man tydliga målsättningar och roller inom företaget, och även inom andra relationer, är det lättare att uppnå samsyn vilket också gör att relation och arbete flyter på lättare.

Samsyn underlättar också för gruppen att bli mer sammansvetsad och uppnå en gruppintelligens, där allas unika kompetenser och egenskaper kommer till användning. Ledarna hon intervjuade hade ofta även jobbat mycket med sitt mindset, på det viset Fearless Minds uppmuntrar sina deltagare att göra.

– När det kommer till den formen av vidareutveckling är det oftast bara chefer i höga positioner som får ta del av den. Vi vill förändra detta, då det finns ett behov för alla människor att jobba med sitt mindset. Det leder till medarbetare som trivs med att växa och utvecklas, vilket är bra för hela organisationen.

Det är även viktigt för cheferna att jobba med att uppnå ett fearless mindset. Duktiga chefer har ofta en prestationsbaserad självkänsla, vilket innebär en rädsla för att göra fel. Kan man komma ifrån det kan man utvecklas som ledare.

Sophie Rosén-Hellström, entreprenör och medgrundare av Fearless Minds.

Rädslor hindrar folk från att växa

– Vi människor är som växter; antingen växer vi eller så dör vi. Rädslor hindrar människor från att växa och nå sin fulla potential, och därför är det viktigt att jobba med sina rädslor så att man inte befinner sig i ett fear-based tillstånd som dödar kreativiteten. Att nå sin fulla potential handlar om att nå ett growth mindset där vi hela tiden vill växa. Vi kommer aldrig komma till platsen där vi åstadkommit allt och känner oss nöjda.

Har du några praktiska knep för att uppnå detta?
– Som jag nämnt tidigare är det viktigt att jobba med sin självkänsla, att veta att man duger som man är och att det inte är grundat på ens prestationer. Sedan är det även bra att jobba på att känna tillit till sig själv, och då är det även lättare att känna tillit till sina medarbetare.

– Våga vara öppen och sårbar och ha gärna feelback sessions med medarbetare där alla kan lufta saker som de känner och tänker på. Det är så viktigt att komma ifrån rädslan att göra fel – först då kan vi vara verkligt kreativa och nå vår fulla potential.