Chef och en rookie vid onboarding?

Det här ska du tänka på vid onboarding

Att ha ett program för onboarding för den nya chefen kan var ett sätt att snabbt transformera hinder till möjligheter. Oavsett om det handlar om en första-gången-chef, eller en mer rutinerad ledare.

En spaning kring yngre och äldre chefer tillsammans med vad år av erfarenheter lärt oss i ledarskapet, kan också formuleras i termer kring huruvida man är ny- och därmed en ”rookie” i rollen. Men att vara rookie behöver inte vara negativt.

Rookies kan nå bättre resultat

Låt oss först förtydliga – vad är en rookie? En rookie är en person som är ny och oprövad i sin roll som medarbetare eller specialist. En studie utförd av Liz Wiseman (”Rookie Smarts” – why learning beats knowing) visar varför rookies många gånger når bättre resultat än kollegor med mer erfarenhet.

Det handlar om att de är duktiga på att profitera på sin ”rookie-status”. I korthet går det ut på att den som är helt ny i rollen lyssnar, söker svar, vågar experimentera och är mer mottagliga för feedback.

Studien visar dock att detta förvånansvärt nog inte är samma sak om man är rookie i chefsrollen. Tvärtom påvisar många chefsrookies snarare sidor som är klart ineffektiva – om inte skadliga – de första 6 månaderna i rollen. De fokuserar för mycket på att få saker gjorda, och göra dem själva. De lyssnar dåligt, är mindre mottagliga för feedback och anstränger sig alltför mycket i sin nya ledarkostym att vara auktoritär. Konsekvensen blir att de är för snabba, och inte tar förankrade beslut.

Intresserad av att läsa mer om boken och studien? Följ länken här – så kan du testa din egen rookie-status och göra rookie-experiment!