Management by Fear – eller Fear Management?

Chef, låt inte rädslan styra dig

Management by Fear. Rädsla för att inte inkluderas, rädsla för att misslyckas, rädsla för det okända, rädsla för kritik, rädsla för förändring, rädsla för att vara en ”bedragare”.  Se upp! I rollen som chef kan dina egna rädslor skapa en riktigt ohälsosam kultur. 

Att vara rädd är naturligt. Det behöver inte vara dåligt så länge man lär sig hantera sina rädslor, använda dem produktivt och inte låta dem styra hur beslut fattas. Det viktigaste i rollen som chef är att inte överföra sina egna rädslor på sina medarbetare och utöva så kallad Management by Fear.

Nej, lär dig att bemästra rädslor i rätt riktning, så kallad Fear Management. För kom ihåg att våra rädslor till och med kan ge positiva effekter. I form av att vi som människor blir mer realistiska i våra förväntningar eller att det blir som drivfaktor i livet eller som överlevnadstaktik (”vad är det värsta som kan hända”?). 

Farligt och begränsande

Att leda genom rädsla skapar en osund och osäker arbetsmiljö. Akavia lyfter i en artikel hur detta leder till en sänkt motivation, minskat engagemang och kvävd kreativitet hos dina medarbetare. När de känner sig kontrollerade eller till och med övervakade, vågar de sällan tänka nytt eller ta egna initiativ. På sikt kan detta påverka individer med konsekvenser som hög stress, minskat välmående och utbrändhet.

Detta påverkar på sikt även hela din organisations förmåga att utvecklas och anpassa sig. De flesta medarbetare söker trygghet i sin chef, en ledare de kan lita på och känna förtroende för – någon som stöttar och inte skrämmer. Ett öppet och tillitsfullt ledarskap skapar istället en miljö där människor vågar ta fram sitt bästa jag.

Snälla chefer är modiga chefer

Att våga visa sårbarhet, empati och relationsfokus har blivit en av de mest eftertraktade egenskaperna hos moderna ledare. Snällhet är numera en styrka som lägger grunden för tillit och samarbete. När ledare vågar visa sin mänskliga sida och vara öppna med egna misstag inspirerar de medarbetare att göra detsamma. Forbes lyfter fram hur detta typ av ledarskap skapar en arbetskultur där det är okej att pröva nytt och där alla kan känna sig uppskattade för sin ärlighet och sina bidrag.

Viktigt att komma ihåg är att snällhet inte är detsamma som att vara konflikträdd eller vara naiv. En chef som är snäll kan fortfarande säga nej, sätta gränser och hantera tuffa samtal på ett professionellt sätt.

Är du riskzonen för Management by Fear? 

  1. Du är överallt av rädsla för ”missing out”.
  2. Du fattar säkra beslut med minimal risk för misslyckande.
  3. Du undviker feedback (både ge och ta) av rädsla för kritik.
  4. Du utmanar inte av rädsla för konflikt.
  5. Du söker konsensus och bekräftelse av rädsla för att inte vara omtyckt.
  6. Du har svårt för att visa dig sårbar.
  7. Du har stort kontrollbehov av rädsla för misstag.
  8. Du detaljstyr av rädsla för att inte veta vad som händer.
  9. Du stannar i bekvämlighetzonen av rädsla för förändring.

Ladda ner kostnadsfri guide: Så upptäcker du en toxisk chef

Management by fear sänker snabbt både trivsel och resultat. Vår guide hjälper dig att identifiera varningssignalerna, undvika felrekryteringar och säkerställa att rätt ledare driver din organisation framåt. Ladda ner och säkerställ att rätt person leder din organisation mot framgång.

Ladda ner guiden!