All leaders are readers – boktips för sommaren!

Läs- och boktips från vårt nätverk

Som traditionen bjuder – boktips till sommarens hängmatta! Att läsa skönlitteratur är viktigt– forskning visar att läsande personer ökar sin inlevelseförmåga, utvecklar empatiska förmågan, får nya tankar och infallsvinklar, stressar av, sover bättre, håller hjärnan skarp. Allt en chef behöver för att må bra och lyckas – för ”framgångskapande chefer gör skillnad”.

Visste du förresten att läsande personer lever längre? 3,5 h i veckan minskar dödlighet med 23 % säger Medical News Today.

Här ett axplock av tips från personer i vårt nätverk:

Caroline af Ugglas, vvd Svenskt Näringsliv tipsar oss om Vi var alla alldeles utom oss av Karen Joy Fowler. ”En drastisk berättelse som faktiskt handlar ganska mycket om dåligt chefskap eller föräldraskap; när man är så uppfylld av målbilden så att man tappar dem som ska verka och leva i den”. En bok om vuxenbildande, utvecklingspsykologi och relationer.

Monica Fredriksson, vd på Folkoperan: ”Mitt tips är Lucy av Jamaica Kincaid, en roman som både är lätt-läst, vacker och lite kantig. Läs den för att du som chef kan behöva påminnas om att allt inte är som vi tror och att vi inte alltid ska utgå från oss själva när vi tolkar världen. Kan också läsas om man vill drömma sig bort till hur NY kan ha varit  på sextiotalet.”.

En påminnelse: Du behöver inte uppfinna hjulet på nytt…

Håkan Rudels, vd på Bonnierförlagen, tipsar om Colson Whiteheads Den underjordiska järnvägen och om Lars Keplers Hypnotisören – Black Edition. ”Den underjordiska järnvägen är en lysande, drabbande och ständigt aktuell roman om slaveriet i USA, som inte värjer för att ta sig an viktiga frågor om vår historia och nutid. I detta finns lärdomar för alla, chefer som medarbetare. Lars Keplers Hypnotisören – Black Edition är en omskriven version av den första boken i serien om Joona Linna. Både en perfekt spänningsroman till sommaren och en påminnelse till dig som chef om att man inte alltid behöver uppfinna hela hjulet på nytt…”.

Mikael Brännvall, vd på Svensk Scenkonst tipsar om Julian Barnes fantastiska roman ”Tidens larm” om den ryske kompositören Dmitrj Sjoskakovitj och hans komplicerade relation till sovjetmakten. ”En bok om vem som äger sanningen om konsten och betydelsen av ett fritt kulturliv. Tänkvärt för chefer som funderar kring makt, medlöperi och vad det innebär att kompromissa för sin egen överlevnad.”.

Lena Lind, vd på Brandskyddsföreningen, tipsar om Analfabeten av Agota Kristof,  ”en självbiografisk bok med korta berättelser om författarens uppväxt i Ungern, landsflykten och livet i exil i Schweiz. ”Hennes starka kärlek till orden, betydelsen av att ha ett språk och att befinna sig i ett sammanhang är ett ständigt aktuellt ämne som här belyses genom lusten till läsandet och skrivandet. En påminnelse om hur stark människors längtan är att ”höra till”. Viktigt vare sig man är chef eller inte.”

Fler boktips

Signposts tipsCalypso av David Sedaris, för att du som chef får dig till livs både stråk av melankoli och glädje när det gäller åldrande och familjerelationer samt lär dig lite av den viktiga varan självdistans och självinsikt, samt får koppla av med ett snett leende och ett skratt vilket är befriande och nödvändigt!

Lediga uppdrag just nu!

Alla publika uppdrag