Anlita en interimschef eller anställa?

Hyra in en chef? En checklista för att lyckas

”Vi vet inte om vi ska anställa en ny chef eller hyra in en chef?” En vanlig fråga till oss på Signpost och vår verksamhet inom interim management. Här bjuder vi på en checklista med tips hur du ska agera.

Fler och fler organisationer vill hyra in en chef. Men många är osäkra på hur de ska prioritera och tänka. Här bjuder vi på en checklista vad du ska ta i beaktande när du ska hyra en chef:

 • Ett stort misstag är att tänka på den permanenta rollen när man skriver kravprofilen för rollen. Viktigt att beakta här är att det inte handlar om samma krav och profil. En interimschef och en fast anställd chef har allt som oftast inte ens samma uppdrag.
 • Frigör dig från tanken på den chef som du ska anställa på lång sikt. Fokusera istället på kraven på den person som under en interimslösning ska göra – ja, VADÅ? Se till att detta finns dokumenterat och kan signas av både dig och chefen du hyr in. Prioritera och avgränsa uppdraget så att det blir tydligt – då är det störst chans att din interimschef kommer lyckas på uppdraget.
 • Ofta är det bråttom. Men inte mer bråttom än att du ska se till att du, precis som i ordinarie rekryteringsprocess, hinner djupintervjua, testa, ta referenser och göra en bakgrundskontroll. Eftersom en interimschef har ännu kortare tid på sig att leverera måste du vara helt säker på att personen klarar dina krav – det finns ofta mindre tid för att ”det ordnar sig med tiden”.

Dyrare än att anställa än att hyra in en chef

 • Ja, det är dyrare att hyra in än att anställa. Det är så. Det är därför du ska tänka till vad du ska ha din interimschef till. Det kostar att riskminimera och samtidigt få något uträttat som ingen annan kan göra just nu. Du köper dig fri från arbetsgivaransvar men friheten har ett pris.
 • Har personen egen firma, begär in F-skattesedel och säkerställ att konsulten har ansvarsförsäkring. Anlitar du oss, eller ett annat executive bolag som mellanhand, ska både vi och konsulten ha ansvarsförsäkring – här gäller hängslen och livrem!
 • Även den mest rutinerade interimschef behöver en kort introduktion till företaget och avdelningen. Genom att ge personen några extra timmar i början, för att lära känna organisation, kommer du ha mångfalt tillbaka på. Se till att HR-avdelningen har ett färdigt paket för detta så behöver ni inte uppfinna hjulet varje gång en ny interimschef kliver in genom dörren.
 • En duktig interimschef blir lätt involverad i andra projekt när hen blivit varm i kläderna. Då kanske det är dags skriva om uppdragsbeskrivningen? Eller backa tillbaka. Så att ni i alla avstämningar är på det klara med förväntningar och uppfyllelsekrav i uppdraget. Fel förväntningar och otydlighet i vad som ska levereras är i särklass den vanligaste anledningarna till att konsulten självmant kliver av uppdraget!

Hyr interimschef via ett rekryteringsbolag

Känns det besvärligt. Inte alls – ringer du oss på Signpost så hjälper vi till. Med oss som rekryteringsbolag kan du:

 • Anlita en interimschef eller konsult som kan börja snabbt, som är intervjuade, testade, bakgrundskontrollerade. Alla kvalitetsgranskade från vårt chefsnätverk SignCXO
 • Vi ser till att ansvarsförsäkringar, F-skattesedlar är på plats och kontrollerade. Eller så är konsulten anställd hos oss, dvs du är trygg oavsett.
 • Arvodet – ja – vi är en mellanhand och tar därmed en provision för vårt arbete. I gengäld har du all support från oss och säkerställer att rätt konsult är på rätt uppdrag.
 • Vi backar upp er och stöttar under introduktion om ni behöver, vi har täta avstämningar med vår interimschef och kan snabbt lyfta frågetecken eller osäkerhetsfaktorer i uppdraget.

Vill du veta mer om vår interim management verksamhet? Hör av dig så tar vi ett möte!

Boka möte direkt!

PS: Visste du att vårt systerbolag TNG är ett bemanningsföretag som fokuserar på bemanning av specialister och generalister. De hyr ut konsulter inom alla tjänstemannaområden i hela Sverige och har kontor i Stockholm, Örebro, Malmö och Göteborg. Även Ada Digital specialiserar sig på IT-bemanning, och talangprogram med fokus på mångfald. Hör av dig om du vill veta mer så berättar vi gärna mer!

Uppdrag jobb just nu