Universitetsdirektör till Chalmers tekniska högskola

Chalmers tekniska högskola är ett av Sveriges högst ansedda universitet. Här sker banbrytande forskning och utbildning i en ständigt dynamisk och internationell miljö, ofta i nära samarbete med industri och näringsliv. Vi söker nu en universitetsdirektör som kommer att ha en aktiv roll i den utvecklingsresa som Chalmers har inlett. Som universitetsdirektör bidrar du till utvecklingsarbetet genom att utveckla och underhålla god struktur och effektiva arbetsprocesser, och säkerställa att lärosätet har ett välfungerande verksamhetsstöd av högsta klass.

Information om Chalmers och verksamhetsstödet

Chalmers är idag ett starkt varumärke för högkvalitativ forskning och utbildning, och en föregångare inom nyttiggörande och innovation. Sedan våren 2022 har Chalmers genom en ny vision ”Chalmers – ett globalt framstående tekniskt universitet för en bättre värld ” slagit fast att lärosätet med utgångspunkt i dagens position ska utvecklas till ett av Europas ledande tekniska universitet. Som fristående stiftelseägt universitet har vi unika möjligheter att samverka och bryta ny mark med andra aktörer. Bakom framgångarna ligger en mångfacetterad och innovativ organisation. 

Chalmers centrala verksamhetsstöd utgör en viktig funktion i att möjliggöra att universitetet når sina mål. Genom hög kompetens inom respektive sakområde ska verksamhetsstödet skapa förutsättningar för att utveckla kärnverksamheten, utbildning, forskning och nyttiggörande inom Chalmers tekniska högskolas institutioner, styrkeområden, utbildningsområden samt övriga bolag inom koncernen. 

Beskrivning av tjänsten

Som universitetsdirektör har du det yttersta ansvaret för verksamhetsstödets olika delar, vilket inkluderar nära 500 medarbetare. I uppdraget ligger dels att bygga vidare på den effektivisering av verksamhetsstödet som Chalmers påbörjat, dels att utveckla verksamheten utifrån Chalmers nya 20-årsvision.

Du ansvarar för sju avdelningar:
• Planering, Analys och Ekonomi (PAE)
• HR-avdelningen
• Kommunikationsavdelningen (KOM)
• Student och utbildningsavdelningen (SoU)
• Serviceavdelningen
• IT-avdelningen
• Avdelningen för högskolegemensamt stöd (bland annat forsknings-och innovationsstöd, juridik, arkiv med mera)

Som universitetsdirektör genomför du verksamhetsplanering och uppföljning tillsammans med avdelningscheferna, samt konsekvensanalyser av olika slag. För att lyckas med detta krävs att du har förståelse för och arbetar med verksamheternas nuvarande och framtida utmaningar. I den nya visionen för Chalmers ligger också att utveckla Chalmers som koncern vilket blir en del av uppdraget för Chalmers universitetsdirektör, framför allt genom att verksamhetsstödet ska ge adekvat service till hela koncernen. Vi ser universitetsdirektören som en trygg, erfaren och visionär ledare som skapar och utvecklar goda och starka relationer. I den nya visionen för Chalmers har verksamhetsstödet en mycket viktig roll, varför en genomlysning av dess olika funktioner är nödvändig för att veta hur verksamhetsstödet ska utvecklas. Därför är erfarenhet av förändringsledning viktigt, liksom att skapa trygga förankringsprocesser och engagemang i utvecklingen. Organisatoriskt ligger universitetsdirektören placerad under rektor och sitter i lärosätets centrala ledningsgrupp (CLG) som leds av rektor. Som universitetsdirektör deltar du även i det nationella nätverket för universitetsdirektörer.

Kvalifikationer

Vi söker en erfaren ledare med ett målinriktat och entusiasmerande ledarskap, som har mångårig erfarenhet av budget-och verksamhetsplaneringsarbete. Du har en akademisk examen, och har lett ett framgångsrikt förändringsarbete inom högskola/annan myndighet/forskningsinstitut eller inom forskningsintensiv industri. Du är van vid att leda genom andra chefer. Det är en fördel om du har erfarenhet från forskning och/eller administrativa roller inom akademin, kanske t o m med egen doktorsexamen. Du har en förmåga att skapa ett gott arbetsklimat och bygga förtroendefulla och trygga relationer både inom och utanför organisationen. Det är viktigt att du är en kommunikativ, strukturerad och inkännande ledare som kan inspirera dina medarbetare att tillsammans driva arbetet framåt. Vidare är det viktigt att du kan prioritera och delegera arbetet i en komplex verksamhet med många olika slags kompetenser, utmaningar och behov. Då Chalmers är en internationell arbetsplats behöver du behärska svenska och engelska obehindrat, i både tal och skrift. Vi söker dig som vill leda och utveckla Chalmers och optimera verksamhetsstödet och samarbetet mellan de olika avdelningarna, för att därigenom bidra till att Chalmers ska bli ett av Europas ledande tekniska universitet.

Chalmers ambition är att aktivt medverka till en hållbar framtid. Vår forskning och utbildning inom teknik, naturvetenskap, arkitektur och sjöfart bedrivs i nära kontakt med omvärlden. Strategin för att nå vetenskaplig excellens förverkligas inom sex styrkeområden; Energi, Hälsa och teknik, Informations- och kommunikationsteknik, Materialvetenskap, Produktion och Transport. De grundläggande vetenskaperna utgör basen och hållbarhet, innovation och entreprenörskap är viktiga drivkrafter. Chalmers har omkring 11 000 studenter och 3000 anställda. Utveckling och förnyelse har präglat Chalmers ända sen starten 1829, helt enligt grundaren William Chalmers motto: Avancez!

Att arbeta på Chalmers

Chalmers värdeord: öppenhet, respekt, delaktighet, mångfald och kvalitet, genomsyrar synen på vår arbetsmiljö och våra medarbetare. Vi erbjuder en stimulerande arbetsplats i en akademisk miljö, där studenter och medarbetare drivs av att skapa värde för en hållbar framtid.
Våra förmåner för anställda omfattar bland annat:
⦁ Flexibilitet att arbeta på distans.
⦁ Semester upp till 7 veckor per år.
⦁ Kollektivavtal med föräldralön, sjukpenningtillägg, läkemedelskostnader, löneväxling, pension, inarbetade dagar samt flextid.
⦁ Friskvårdsbidrag samt en friskvårdstimma varje vecka under betald arbetstid.

Här kan du läsa mer om våra förmåner och hur det är att arbeta på Chalmers.
Vi erbjuder en stimulerande arbetsplats i en akademisk miljö, där studenter och medarbetare drivs av att skapa värde för en hållbar framtid. Chalmers arbetar aktivt för att vara en attraktiv arbetsgivare. Jämställdhet och mångfald är viktiga grunder för all verksamhet på Chalmers

Anställningsform
Tillsvidareanställning på heltid.

Tillsättningen sker i samarbete med Signpost, som är specialiserade på att rekrytera framgångsskapande chefer och ledare som gör skillnad. Tycker du att uppdraget låter intressant och är redo för nästa steg i karriären? Varmt välkommen med din ansökan!

Ansökan är nu stängd. Har du frågor är du välkommen att höra av dig till rekryteringskonsult Anna Rydbacken 070-9815873 eller anna.rydbacken@signpost.se, alternativt till Fredrika Schartau på 070-5107130 eller fredrika.schartau@signpost.se. Vi ser fram emot att få kontakt med dig!

Se alla lediga chefsjobb