Fem egenskaper som krävs av interimschefer

Interimschef är faktiskt ett eget yrke!

Funderar du på att byta karriär och bidra med din chefskompetens och erfarenhet som interimschef? Då gäller det att paketera din kompetens smart och inte bara vara ”öppen för konsultuppdrag”. Låt oss förklara och tipsa om fem egenskaper som alla interimschefer behöver!

På Signpost träffar vi många chefer som är ”in-between-jobs”. En viktig del i vårt arbete som rekryteringskonsulter med inriktning på chefsrekrytering och interim management. Det blir alltid intressanta möten om framtiden, dåtiden och erfarenheter. Och inte minst – vad man ska bli när man blir stor.

Men inte helt sällan, mot slutet av samtalet, utbrister chefen framför oss: ”jag kan tänka mig att också faktiskt gå ut som interimschef i konsultuppdrag”.

Och då sätter vår rekryteringskonsult ner kaffekoppen och håller följande lilla monolog:

– Roligt att du kan tänka dig det! Men hur tror du att de som behöver dig ska tänka på dig? Att vara interimschef är ett jobb, ett yrke, i sig! Att ”faktiskt” kunna tänka sig det är inte rätt approach.

Viktigt med konsultpaketering

Som interimskonsult måste paketera dig själv och sälja in din kompetens. Självständigt och aktivt. Som rekryteringskonsulter kan vi på Signpost kan vi stötta dig i detta, men du kan inte luta dig passivt tillbaka och vänta på uppdrag.

Med andra ord behöver du fundera på vilken sorts interimschef du kan vara. Är du en förvaltande chef eller en förändringsledare? Kan du vara både och? Har du helt enkelt rätt egenskaper?

Många chefer vi träffar vill jobba med ”förändringsledning och verksamhetsutveckling”. Vilket så klart är fint. Men interimsuppdrag handlar ofta om att vårda och förvalta också. Du ska lämna något efter dig och handen på hjärtat – det finns rätt många nischade, extremt kunniga och erfarna specialister (samt konsultfirmor!) inom förändringsledning och verksamhetsutveckling där ute. Som du behöver kunna konkurrera med.

Lediga chefsjobb och interimsuppdrag just nu

Fem egenskaper hos en bra interimschef

Således behöver du ha de egenskaper som krävs för att vara just interim. Vet du vilka de är och vet du att du har dem? Inte? Då tipsar vi gärna om vad vi sett varit avgörande för att lyckas:

1. Prestigelös

Meningen är att du som interimschef ska komma in snabbt och göra ett fantastiskt jobb. För det finns ingen tid för upplärning. Det innebär att du ska vara överkvalificerad och gilla det. Du får kanske sitta med arbetsuppgifter som du i annat sammanhang hade snabbt delegerat till annan. Glöm också att få cred för det du gör. Det är organisationen som kommer stråla och nästa chef som får skörda frukterna av ditt arbete. ”Verka men aldrig ha synts” kan vara en devis.

2. Lyhörd och samarbetsorienterad

Du kommer aldrig lyckas på egen hand, även om du tror att det är därför du är kontrakterad. Utan att fånga upp och förstå de sociala koderna som gäller på uppdraget, liksom skapa goda relationer med stakeholders, är du rökt.

3. Socialt lagom

Interim är inte en roll för dig som har alltför stort extrovert behov. Du kommer vara ensam och känna dig ensam. Du är inte en av dem. Och det är inte du som ska sola dig i glansen. Det är inte säkert du får gå på alla möten eller automatiskt vara med på sociala aktiviteter internt.

4. Balanserad

Detta är inte ett jobb för den som har det minsta problem med att hålla humöret stabilt och stressen långt borta. Däremot är det bra om du är som en leksak med bly i botten. Många smällar kommer du åka på. Du kan göra folk arga, besvikna, stressade, bli jämförd med föregående chef (och med alla andra chefer), samt bli ifrågasatt. En orolig själ göre sig icke besvär.

5. Resultat- och målinriktad.

Det är inte säkert att du vet vad som kommer krävas av dig. Kan du själv sätta höga mål och orka nå dit? Tid för att försöka förstå organisationen och affären är inget du kan debitera extra för. Det vill säga att det finns risk för gratis arbete på hemmaplan för att läsa på. Och analysera måste du ha både tid och energi för. De flesta gångerna är uppdraget tydligt och avgränsat – förhåll dig till det och om du förväntas göra mer, stäm av med din uppdragsgivare.

Bli del av Signpost interimnätverk

Ser du charmen med interimsuppdraget trots listan ovan? Grattis!

Signpost söker alltid efter interimschefer som vill skapa framgång och göra skillnad. Som trivs i att axla chefsrollen under en tidsbestämd period och kanske till och med är lite ”överkvalificerad” för sitt uppdrag – så att startsträckan blir kort!

I utbyte får du testa nya branscher och bidra i helt nya organisationer. Visst låter det bra?

Gör som 8000 andra chefer och bli en del av SignCXO-interimsnätverk!

Mer om att bli interimschef via Signpost

Vill du anlita en interimschef?

Intresserad av att anlita en interimschef? Hör av dig! Vi hjälper dig hitta en ledare som passar just ditt uppdrag! Kontakta oss idag!