Ledarskapets blinda fläckar

Blind spots påverkar ledarskapet. Varje dag.

Det finns antagande kring ledarskapets olika ingredienser och därmed också missuppfattningar. Vad vi tror om ett framgångsrikt och effektivt ledarskap är kanske inte det som är verkligheten? Bloggen leadershipnow.com lyfter fram fem vanliga blinda fläckar i ledarskapet.

Bloggen har sammanfattat boken ”What are Your Blindspots” av Jim Haudans och Rich Berens och lyfter fram de vanligaste blinda fläckar som ledarskapet kan föra med sig.

  1. Syfte – missuppfattningen att syftet är glasklart i hela organisationen om varför vi finns.
  2. Story – missuppfattning att storyn glasklart hänger ihop med syftet och att alla medarbetare köper storyn.
  3. Engagemang – missuppfattningen att bara alla förstår syfte och story, med rationella och logiska argument, så kommer engagemanget.
  4. Tillit och lojalitet – missuppfattningen att regler och processer är bästa sättet att få medarbetare att göra det rätta.
  5. Sanning – missuppfattningen att alla medarbetare alltid kommer till dig med alla problem och frågor,  ”vi har så högt i tak här”.

Blind spots är ett ämne som också är högaktuellt inom chefsrekrytering. Även vårt systerbolag TNG bloggade nyligen på ämnet. Läs mer här hur blind spots kan påverka hur vi tar rekryteringsbeslut.

Lediga chefsuppdrag vi rekryterar just nu

Alla publika uppdrag