VD-blogg: Allbrightrapporten belyser chefsrekryteringens blinda fläck

Vi har verktygen och kunskapen. Dags att agera!

Den senaste Allbrightrapporten ger oss mycket att fira – vi har nått flera historiska milstolpar när det gäller jämställdhet i svenska börsbolag. För första gången någonsin är 30 % av ledningsgrupperna kvinnor, och hela 40 % av styrelserna i storbolagen har nu kvinnliga medlemmar. Med andra ord – det går att förändra, om vi bara bestämmer oss för det. Vi vet alla detta egentligen. Så varför känns det fortfarande som vi står och stampar inom vissa områden?

Allbrightrapporten 2024 belyser chefrekryteringens blinda fläck

Trots framstegen är utvecklingen på vissa fronter oroväckande stillastående. Linjepositioner som VD, affärsområdeschef och COO, där det verkliga ledarskapet utövas, domineras fortfarande av män. Endast 17 % av dessa roller innehas av kvinnor, och andelen kvinnliga VD:ar har till och med minskat, från 12 % till 11 %.

Det är ett problem vi måste ta på allvar. Att många manliga ledare har suttit länge på sina positioner är en del av förklaringen – men vi har alla ett ansvar att driva förändring.

Risk att fastna i gamla hjulspår

Jag har funderat mycket på varför vi inte gör större framsteg här. Vi vet att mångfald ur alla aspekter är bra för verksamheter, och ingen jag träffar ifrågasätter längre dess värde. Ändå hör jag ofta: ”Jo, mångfald är viktigt, men just den här gången tar vi nog den säkra vägen och gör som vi brukar.” Känns det igen?

Jag tror inte att det finns ett universalsvar, och jag tror inte det är samma för alla, men en sak är klar: vi kan börja förändra nu. Vi har redan all kunskap och alla verktyg vi behöver. Det handlar om att ta mod till oss och använda dem fullt ut. Att våga tänka annorlunda och agera på det vi redan vet fungerar – och vi kan börja nu.

Hur vi kan utmana status quo på ett hållbart sätt

Så kan vi driva jämställdheten framåt genom att utmana status quo vid executive rekrytering

Så, vad kan vi göra för att fortsätta driva jämställdheten framåt? Det handlar om att våga tänka utanför boxen och utmana invanda arbetssätt:

  1. Ledarskapsutveckling
    Skapa skräddarsydda ledarskapsprogram för kvinnor som inkluderar praktiska övningar, rollspel och verkliga case-studier. Uppmuntra kvinnor att ta på sig utmanande projekt och ge dem möjlighet att leda viktiga initiativ.
  2. Mentorskap och nätverk
    Etablera ett formellt mentorskap där seniora ledare aktivt sponsrar kvinnliga talanger. Organisera regelbundna nätverksträffar och workshops där kvinnor kan dela erfarenheter och bygga starka professionella relationer.
  3. Rekryteringsstrategier
    Implementera en “blind” rekryteringsprocess där namn och kön inte avslöjas i de första stegen. Sätt upp kvoter för att säkerställa att minst 50 procent av kandidaterna som intervjuas för ledande positioner är kvinnor.
  4. Kulturförändring
    Inför obligatoriska utbildningar i omedveten bias för alla anställda. Skapa en arbetsmiljö där flexibilitet och balans mellan arbete och privatliv prioriteras, vilket kan attrahera och behålla fler kvinnor.
  5. Transparens och uppföljning
    Sätt upp ambitiösa och mätbara mål för jämställdhet och rapportera regelbundet om framstegen. Belöna de team och ledare som aktivt bidrar till att uppnå dessa mål.

Några insikter från Allbrightrapporten 2024

Därför finns det mer kvar att göra:

  • Endast 1 av 12 positioner i ledningsgruppen uppnår jämn könsfördelning
  • Andelen kvinnor som är affärsområdeschefer ökar, men kvinnor i linjeposition står kvar på 17 %
  • Andelen icke-vita i ledningsgrupper står stilla på 4,5 %
  • 20 % av ledningsgruppskvinnorna som är utbildade civilekonomer är HR-chefer. Samma siffra för männen är 1 %
  • Andelen VD-kvinnor sjunker till 11 % från 12 %. De stora stoppklossarna är VD-män som har arbetat länge på sina positioner. En man som haft VD-tjänsten sedan år 2010 eller längre har i genomsnitt tio procentenheter färre kvinnor i ledningsgruppen.

Anna Rydbacken, VD Signpost
Anna Rydbacken,
VD Signpost

Vill du rekrytera ledare som driver mångfald och innovation?

Med Signposts Diversity Executive Search hjälper vi dig att hitta framgångsskapande chefer som utvecklar och växer både organisationer, team och medarbetare. Vår metodik främjar ökad mångfald och diversifiering i ledningsgrupper, på VD-nivå och i styrelser – avgörande för framgång både idag och i framtiden. Hör av dig till oss idag, så tar vi en närmare dialog!

Kontakta oss idag!