Julfest på jobbet – vad tycker chefen om det?

Dags för julfest på jobbet?

Data, data och data. Kommer i alla dess former. Nu vet vi till och med vad chefer tycker om julfesten. Eller i alla fall enligt en brittisk undersökning.

Undersökningen är genomförd av Institute of Leadership i England. Totalt deltog 1000 chefer som fick tycka om alla jul festiviteter.

Så här svarade cheferna:

  • 82 % ser teambuilding som den största fördelen med att ha en julfest
  • 57 % angav ”personligt välbefinnande” som en annan stor fördel
  • 19 % av cheferna känner sig inte avslappnade alls

Men en julfest kan vara påfrestande

En av 10 chefer gav detaljer om jobbiga utmaningar som de hade haft. 75 % av dessa handlade om för mycket alkohol.  Andra besvärliga julfestincidenter innefattade slagsmål (ibland mellan äldre personer), andra former av olämpligt beteende, inklusive olagliga droger som konsumeras, och olämpligt sexuellt beteende (både samtycke och trakasserier).

Den största nackdelen för en tredjedel (33 %) var att julfesterna hindrade dem från att delta i andra ”personliga sociala händelser”. En av fem (19 %) sa att de inte kunde koppla av då det är jobbrelaterat. Undersökningen speglar det faktum att många chefer är ovilliga att ”släppa loss” på grund av det ansvar de bär i sin roll. Lite oroväckande tycker vi på Signpost – att man tycker annat socialt liv är roligare än jobbets dito…

Ingen dating arena

De flesta chefer kanske ändå gläds åt att färre än 2 % trodde att julkalas på jobbet erbjuder ”potentiellt flörtande eller dating-tillfällen”.

94 % av alla julkalas hålls i december, drygt 2 % är i november och nästan 4 % i januari, vilket utan tvivel återspeglar utmaningen av att hitta både tid och plats för alla, inklusive chefen.

Så är det i England i alla fall, tror vi det är samma siffror i Sverige?

Nytt chefsjobb efter julfesten?

Alla publika uppdrag