Ju mer du vet om dig själv som chef – desto större är din chans att klara motgångar, kriser och stress och återhämta dig – vara resilient.

 

Resiliens är en psykologisk term som beskriver en persons kapacitet att återhämta sig efter enormt påfrestande situationer – man kan likna den vid en muskel  som drar ihop sig när allt är bra och expanderar när det blir tufft. ”Det som inte dödar härdar” – har ni hört den förut? Eller US Marines mantra ”pain is just weakness leaving the body”…

I en artikel från Harvard Business Review, skriven av organisationskonsulten och författaren Ron Carucci, lyfts några strategier fram som de mest framgångsrika för att bli just resilient – stå stadigt i kriser och återhämta sig efter hårda smällar:

 

 

Var ärlig mot dig själv och andra kring din kompetens och ta reda på hur den uppfattas – att gissa är ingen bra metod. Chefer med självinsikt vet sina tillkortakommanden men också sina styrkor.

 

Var uppmärksam på ditt humör och hur det påverkar omgivningen – ledare med god självinsikt kan kontrollera sig och vara i balans – i kriser fokusera på det viktiga som behöver göras.

 

Tryck tillbaka orealistiska mål och förväntningar. Egen ambivalens kring hur tackla pressen från egen chef och styrelse sipprar lätt ner i organisationen och gör hela organisationen mindre motståndskraftig mot förändringar. Chefer som har självinsikt förstår vad som är rimligt att klara av helt enkelt!

 

 

Vill du läsa hela artikeln  – följ länken: hbr.org/2017/09/the-better-you-know-yourself-the-more-resilient-youll-be

Och under ämnet Stress på HBR finns flera artiklar om just Resiliens för den extra intresserade!