Självinsikt hos chef skapar resiliens

Nyckeln till ett lyckat chefskap

Ju mer du vet om dig själv som chef – desto större är din chans att klara motgångar, kriser och stress och återhämta dig – och skapa resiliens.

Resiliens är en psykologisk term som beskriver en persons kapacitet att återhämta sig efter enormt påfrestande situationer. Det kan liknas vid en muskel som drar ihop sig när allt är bra och expanderar när det blir tufft. ”Det som inte dödar härdar” – har ni hört den förut? Eller US Marines mantra ”pain is just weakness leaving the body”…

I en artikel från Harvard Business Review, skriven av organisationskonsulten och författaren Ron Carucci, lyfts några strategier fram. Råd för att bli just mer resilient. Att kunna stå stadigt i kriser och återhämta sig efter hårda smällar:

Var ärlig mot dig själv och andra kring din kompetens. Ta reda på hur den uppfattas – att gissa är ingen bra metod. Chefer med självinsikt vet sina tillkortakommanden men också sina styrkor.

Var uppmärksam på ditt humör och hur det påverkar omgivningen. Ledare med god självinsikt kan kontrollera sig och vara i balans och i kriser fokusera på det viktiga som behöver göras.

Orealistiska mål

Tryck tillbaka orealistiska mål och förväntningar. Egen ambivalens kring hur tackla pressen från egen chef och styrelse sipprar lätt ner i organisationen. Det gör hela organisationen mindre motståndskraftig mot förändringar. Chefer som har självinsikt förstår vad som är rimligt att klara av helt enkelt!

2020 seglade ordet resilience upp som en viktig del i WHO:s plattform. Här handlade det om hälsofrämjande arbete för att skapa uthållighet under oväntade motgångar. Allt viktigare under tiden med stora och tuffa förändringar i omvärlden som tex pandemin. Resilience blir därför än viktigare i chefens ledarskap och nyckeln till ett inkluderande ledarskap.

Publika uppdrag och lediga chefsjobb just nu

Alla publika uppdrag