Roliga chefer – finns det?

Varför ledare med humor är roligare…och bättre!

Forskning visar att roliga chefer och humor i ledarskapet är en underskattad men väl så viktig faktor för resultat i en organisation. Här möter vi professor Jennifer Aaker som leder en kurs på Stanford University om ”humor i affärer.”

Ledare med humor kan bygga starkare kulturer, frigöra mer kreativitet och till och med förhandla bättre.

Vi hör från unga ledare om det otroliga trycket på att ”vara rätt” säger Aaker. Många kämpar för att de håller fast vid den falska dikotomin mellan att ha humor och ta ditt arbete seriöst. Den rätta balansen ger makt till båda.

Humor ger resultat

Organisatoriskt visar forskning att kulturer som innehåller humor är mer motståndskraftiga. Har man roligt på jobbet så ger det resultat. Det är också användbart i stressperioder eftersom det frigör oxytocin, vilket underlättar social bindning och ökar förtroendet.

Det sociala smörjmedlet gör det också öppnar kanaler till bredare aspekter av äkthet och sårbarhet enligt Naomi Bagdonas, docent vid Stanford, som arbetar med professor Aaker.

Din känsla för humor är en muskel: Det blir starkare ju mer du använder det.

Aaker och Bagdona

Forskningen visar också att ”rätt slags humor” (alltså inte humor som trycker ner andra, förlöjligar och diskriminerar. Utan humor som är rolig.) också höjer uppfattningen att chefer är mer kompetenta. Faktum är att humor kan kopplas till intelligens! Även skratt i sig kan höja statusen hos ledare, förmodligen beroende på att människor i ledande ställning är mer trygga i att bekvämt uttrycka känslor. Skrattet kan också verka avväpnande i spända situationer och använt rätt ett bra verktyg.

Roliga chefer behöver inte vara extroverta

– Vissa människor är spontant roliga, men om du behöver skriva in dina skämt i dina presentationer, så är det också OK, säger Aaker. Och medan vi tenderar att tänka på humor som något som just de extroverta besitter (som berättar färgglada berättelser eller intryck), kan humor ta olika former för tystare ledare. Dessa människor älskar när deras humor är obemärkt av många men högt uppskattade av några, avslutar Aaker.

Lediga chefsjobb just nu

Alla publika uppdrag