Vet du skillnaden mellan motivationsbrev och personligt brev?

Skriv en bra motivering till din chefsansökan

Brukar du skicka med ett personligt brev när du söker chefsjobb? Då är det dags att tänka om! Det nya svarta är nämligen att skicka ett motivationsbrev istället. Här förklarar vi på Signpost den viktiga skillnaden mellan breven och ger tips på hur du utformar ditt eget motivationsbrev.

Driv och motivation är en fantastisk motor i yrkeslivet. Motiverade människor tenderar att inte bara ha roligare på jobbet – utan lägger även ner mer omsorg i arbetet. Något som syns på sista raden.

Därför vill våra rekryteringskonsulter på Signpost även veta mer om din motivation när du som chef söker ditt nästa uppdrag! Vilken typ av utmaning vill du ta dig an härnäst? Vad är det som lockar dig med en viss position, roll eller organisation? Och vad skulle ditt unika bidrag bli?

Så skriver du ett motivationsbrev

Initialt uttrycks din motivation bäst med ett kort motivationsbrev. Där du med egna ord beskriver vad som gör dig intresserad av uppdraget som du söker nu.

Eftersom ett CV eller Linkedin-profil främst berättar vad du tidigare har gjort får ditt brev gärna blicka framåt. Det ger ett bra komplement, stärker upp din profil ytterligare och får fram dina ambitioner, mål och motivatorer i yrkeslivet.

De allra bästa motiveringarna brukar knyta an till uppdragets platsannons. Att du visar att du läst och förstått uppdraget i tjänsten, samt beskriver varför det här kan vara ett lämpligt nästa steg för dig.

Så hur skiljer sig den här motiveringen från ett personligt brev?

Ett motivationsbrev stärker upp din profil ytterligare och får fram dina ambitioner, mål och motivatorer i yrkeslivet.

Inte samma sak som personligt brev

Det klassiska personliga brevet, där du som söker jobb förväntas presentera dig själv, sägs ha rötter så långt tillbaka som till 1500-talet. Givetvis har det sett lite olika ut genom åren och fått olika betydelse beroende på land och kultur. Men på det hela taget vill vi påstå att det har varit tämligen otydligt från arbetsgivarnas sida vilket typ av information som ska finnas med.

Därför har också kandidater gjort lite av varje. En del har fokuserat på yrkeslivet och fördjupat sig i tidigare erfarenheter. Andra har motiverat sin ansökan och pratat om sina ambitioner för det sökta jobbet. Medan vissa har passat på att berätta om sin fritid, husdjur, familjeliv och privata intressen.

Det blir spretigt! Och väldigt svårt för oss som rekryterar att bedöma sakligt och rättvist.

Hur skriver du ett bra motivationsbrev när du söker ett chefsjobb? Vi på Signpost ger tips och vägledning.

Bra motivering leder ofta till intervju

Motivationsbrev fungerar mycket bättre. Dels blir det tydligare vad vi som rekryterar vill ha i din ansökan. Dels ser vi att det underlättar även för våra chefskandidater att tidigt få tänka till och motivera sitt intresse, kanske redan innan man skickat in ansökan. Att man sätter sig in i uppdraget och funderar på vad som lockar en. Och plockar fram sina bästa argument på varför man är en bra kandidat för uppdraget.

Men brevet är givetvis inte den enda vägen för att lyfta fram din motivation. Motiveringen du skriver initialt ska hjälpa dig att bli inbjuden till intervju, där vi givetvis undersöker din motivation och personliga styrkor ytterligare. Se det därför som en nyckel till att få komma på intervju.

5 tips för ett bra motivationsbrev

  1. Skriv ett unikt motivationsbrev för varje ansökan. Vi förstår att det är tidskrävande men vi vill se att du vet vad du söker och att ansökan inte skett rutinmässigt.
  2. Berätta varför du lockas av uppdraget. På vilket sätt tilltalar tjänsten dig? Har du liknande erfarenheter eller är det organisationen som känns rätt för din karriär?
  3. Underbygg argument med din erfarenhet. Med exempel på utmaningar du löst tidigare blir det lättare för oss att förstå hur just du är en framgångsskapande chef.
  4. Återkoppla till platsannonsen. Visa att du läst och försökt förstå karaktären i uppdraget och vilka utmaningar verksamheten tampas med.
  5. Strunta i husdjur, barn och ålder. Vi kommer inte döma dig ifall du nämner privatlivet. Men på Signpost vill vi framför allt förstå dig och dina intressen ur ett arbetsrelaterat perspektiv.

Hitta spännande chefsuppdrag med Signpost

Är det dags för ett nytt chefsjobb? Signpost är ett rekryteringsbolag som rekryterar högre chefer, VD:ar samt styrelsemedlemmar till organisationer i hela Sverige. Dessutom hyr vi ut interimschefer till kortare och längre uppdrag. Med vår metod Diversity Executive Search utmanar vi rekryteringen i executive-branschen. Vi anser att alla chefer som har rätt kompetens för rollen ha en chans – oavsett ålder, kön, bakgrund eller nätverkskontakter.

Vill du vara med? Ta en titt på våra publika uppdrag och chefsjobb eller registrera ditt CV i vårt chefsnätverk SignCXO.

Gå med i SignCXO