Ny forskning kring feedback

Be om råd istället för feedback!

Mycket som skrivs kring ledarskap betonas vikten av feedback. Både att ge och ta. Men nu kommer nya rön. Ny forskning visar att det är bättre att ge råd än feedback.

På Signposts insiktsblogg skriver vi löpande om vikten av att du som chef också ska be om feedback i ditt agerande. Allt för att öka din självinsikt och förändra beteende när så krävs. Men nu visar dock ny research att feedback blir utmanat.

I en studie utförd av Harvard Business School (redovisad i Harvard Business Review) blev 400 deltagare utsatta för fyra experiment. Här möttes de av olika scenarios som spelades upp. Testgruppen fick välja mellan att ge feedback eller råd.

Råd mer relevant än feedback

Det visade sig att de som fick feedback inte alls tyckte sig få någon hjälp på vägen. Medan de som bad om råd fick konkreta förslag på förbättringar, och i sitt tycke, mer relevanta synpunkter på området.

Det visade sig också i ett av experimenten att de som gav feedback gav nästan enbart neutrala eller positiva omdömen, medan de som bad om råd också fick mer rak kritik.

Feedback associeras oftast med utvärdering och det kan enligt författarna till studien leda till just det vaga och mer intetsägande i återkoppling. Anledningen är att för mycket fokus läggs på det som redan hänt.

Ett råd innebär en mer aktiv approach där det finns en inneboende, tydlig förväntan på en framtida förbättring. Man noterar också att i och med att ”råd” kan ge mer kritik, och även i vissa fall negativa omdömen, är det klokt att fundera på målgruppen för antingen feedback eller råd.

Vill du ha stöd i ditt ledarskap och utveckla din kommunikation med teamet? Hör av dig till oss på Signpost. Vi jobbar mycket med att stötta chefer i både offentlig verksamhet som den privata sektorn.

Så här kan vi hjälpa dig!