Kajsa Hessel Årets samhällsbyggare
Så skapas mångfald genom representativ rekrytering
Kajsa Hessel – regionchef på Sweco, ordförande för Byggcheferna och vinnare av Årets samhällsbyggare 2020 – om att bekämpa machokulturen, leda operativt och att skapa mångfald genom representativ rekrytering.
Kajsa Hessel har alltid älskat att jobba med människor. Hon studerade beteendevetenskap med tanken att börja arbeta med personalfrågor, men halkade istället in på ett rekryteringsbolag. Där fick hon snabbt sin första chefsroll, och 25 år senare är hon en av Sveriges mest profilerade kvinnliga chefer inom byggbranschen.
Som regionchef på Sweco har hon jobbat mycket med mångfald och även mot byggbranschens djupt etablerade machokultur.
Nu väntar dock nya utmaningar. Under våren 2021 träder Kajsa in som VD på Svensk Byggtjänst, byggbranschens eget kunskapsnav.
– När jag började i byggbranschen var det som att komma hem. Där kom min kärlek till människor verkligen till nytta. Tidigare har jag jobbat mycket med kunskapsutveckling och publicering, bland annat på Thomson Reuters. Att bli erbjuden tjänsten som VD på Svensk Byggtjänst, byggbranschens eget förlag, var därför som en dröm det inte gick att säga nej till.
Att leda operativt och i styrelser
Förutom rollen som chef för Sweco har Kajsa i ett antal år varit ordförande för branschföreningen Byggcheferna.
Vad finns det för skillnader mellan att leda en organisation och att leda en styrelse?
– Jag leder styrelsen på ungefär samma sätt som jag leder en organisation; det är en viss skillnad förstås men då Byggchefernas styrelse är en mycket operativ styrelse är det faktiskt inte så stor skillnad som man kan tro. Om du funderar på att ta ett styrelseuppdrag utöver din ledarroll kan det vara mycket givande, men det är viktigt att fundera över vad du mäktar med. Att leda en styrelse är tidskrävande och innebär ett tungt ekonomiskt samt juridiskt ansvar. Därför är det viktigt att det finns förutsättningar för att axla ytterligare ansvar i din nuvarande ledarroll.
Kajsa Hessel förespråkar representativ rekrytering
Byggbranschen har aldrig varit känd för mångfald när det gäller kön eller etniskt ursprung, något Kajsa Hessel jobbat mycket med sedan hon äntrade branschen.
Signpost frågar henne hur man får in bäst kompetens och mångfald i näringslivet och i styrelser, med svaret att nyckeln ligger i att rekrytera proaktivt och representativt:
– Man kan inte bli det man inte kan se; för att öka representation och mångfald i en organisation måste du bana vägen genom att rekrytera från målgruppen du saknar. Innan jag började på Sweco var jag VD på ett företag där vi behövde rekrytera två regionchefer. I den ena regionen valde jag att tillsätta en kvinna och i den andra en man med ett utlandsklingande namn. Efter det fick vi en helt annan bredd i vår rekrytering. Vi banade vägen för att andra kvinnor och personer med annan etnisk bakgrund än svensk skulle söka sig till oss.
Kampen mot machokulturen
Det finns tillfällen då det inte är så enkelt. Ibland vill en viss målgrupp inte söka sig till en särskild bransch. Exempelvis har kvinnor länge undvikit byggbranschen på grund av den djupt etablerade machokulturen.
Genom sin kamp mot att bryta denna kultur har Kajsa lärt sig att förlora ibland kan vara något bra.
– Det är väldigt utmanande att bryta en machokultur då det ses som en tävling i manlighet. Går man emot den så har man förlorat. Jag försöker dock tänka att om jag förlorar så vinner jag ju; då har jag brutit kulturen. Att förlora en manlighetstävling känns som en vinst i sig.
”Mitt jämställdhetsarbete har mottagits väl”
Det är lätt att föreställa sig en så djupt etablerad arbetskultur måste vara svår att bekämpa. Kajsa menar dock att hon inte stött på så många utmaningar i sin strävan efter förändring som man kan tro.
– Jag tror att det beror på att jag direkt kom in i en ledarroll. Det hade varit annorlunda om jag hade kämpat mig upp inom byggbranschen. Det finns människor som hör av sig till mig och vill sätta mig på plats med en “lilla gumman”-attityd, men det är av sådan liten vikt att det inte kan beskrivas som en motgång. Jag tycker att mitt arbete med mångfald och jämställdhet tas väl emot, och jag ser fram emot att jobba vidare med dessa frågor i min nya roll.
Vi på Signpost inspireras av framgångsskapande chefer såsom Kajsa Hessel och hjälper våra kunder att rekrytera de bästa ledarna. Läs mer om vår process här!