Ny VD och teaterchef till Uppsala stadsteater

”En god ledare med stor nyfikenhet och kreativitet”

Med start i november kommer Rikard Lekander, som teaterchef och VD, att leda framgångsrika Uppsala stadsteater vidare in i framtiden. Allt tack vare en lyckad chefsrekrytering från Signpost.

Uppsala stadsteater är inte bara Sveriges tredje största stadsteater. Teatern har även lyckats skapa en varierande repertoar för en bred målgrupp – något som inte minst har synts i den mycket goda publiktillströmningen.

Så när teatern behövde en ny teaterchef var det viktigt att hitta någon som kunde ta vid och fortsätta utveckla verksamheten i samma goda riktning samt stärka den regionala närvaron ytterligare. En VD-rekrytering som vi på Signpost ville förvalta väl.

Lyckat samarbete

Foto: Henrik Montgomery/TT

Agneta Gille, styrelsens ordförande på Uppsala stadsteater, hyllar samarbetet med Signpost:

– Vi är otroligt nöjda med rekryteringskonsulternas arbete, som både var professionellt och tillmötesgående. Dessutom lyckades de hitta den viktiga balansen som vår bransch kräver. Nämligen att chefen ska kunna ta fullt verksamhetsansvar för ekonomi, personal och rapportering – samtidigt som man har det yttersta ansvaret för den konstnärliga processen.

Agneta betonar även värdet av att ha en rekryteringspartner som hjälper till att föra tillsättningen framåt.

– En rekrytering på den här nivån behöver vara noggrann och involvera många parter, vilket kan innebära att det tar lite tid innan man är i mål. Men med Signpost har vi fått bra stöd längs hela vägen.

Vikten av rätt ledare

Anna Rydbacken, VD och seniorkonsult på Signpost och som är van att rekrytera till kultursektorn, berättar att de hade flera kvalificerade sökande till den utannonserade tjänsten och att det därför varit viktigt att se till helheten i uppdraget som teaterchef.

– En VD-rekrytering är en av de absolut största investeringarna en verksamhet kan göra. Rätt ledare sätter tonen på organisationen och visar vägen framåt, säger Anna och fortsätter:

– Därför har det har varit ett sant nöje att få bistå Uppsala stadsteater i denna rekrytering. Rikard Lekander har precis den bakgrunden och profil som vi ser att teatern behöver för fortsatt framgång och utveckling.

Styrelseordföranden Agneta Gille håller med och lovordar Rikard:

– Rikard Lekander har mångårig erfarenhet. Han är en omvittnat god ledare med stor nyfikenhet och kreativitet. Hans repertoarer visar på en konstnärlig mångfald och en medvetenhet kring teaterns uppgift att tilltala en bred publik. Vi ser fram emot hans utveckling av Uppsala stadsteaters arbete.

Publika uppdrag och chefsjobb just nu

Alla publika uppdrag

Bred bakgrund inom scenkonst

Foto: Maria Lilja

Så vem är då Rikard?

För Uppsalapubliken är Rikard Lekander kanske främst känd som regissör för En julsaga (2013) och Sinatra (2015). Men hans bakgrund är mycket bredare än så – som skådespelare, regissör, dramatiker och konstnärlig ledare.

Sedan Teaterhögskolan i Malmö (2004–2008) har han kastat sig in i teaterns värld med full kraft. Därmed har Rikard tagit plats i en rad produktioner på scener som Regionteatern Blekinge Kronoberg och Dramaten och regisserat nästan fyrtio produktioner på olika teatrar i Sverige. Dessutom har han grundat Sveriges första professionella skräckteater, Farozonen, i Malmö.

Senast kommer Rikard från en tjänst som vice VD och konstnärlig ledare för Örebro Teater, samt ett kortare inhopp som konstnärlig ledare för Byteatern Kalmar Länsteater under våren 2024.

Nu ser Rikard Lekander fram emot sitt nya uppdrag:

– Det är med stor entusiasm som jag tar mig an det hedrande uppdraget att leda Uppsala stadsteater vidare in i framtiden. Teatern har i närmare tjugo års tid varit en spjutspets inom svensk teater. Jag ser nu fram emot att ta över stafettpinnen och tillsammans med alla fantastiska medarbetare skapa oförglömliga teaterupplevelser.

Stort lycka till Rikard!

För mer information om Rikard Lekanders förordnande som VD och teaterchef, ta del av nyheten från för Uppsala stadsteater.

Konsten att rekrytera framgångsskapande ledare

Behöver du också en ny VD? Då finns vi på Signpost här för er. Med vår Diversity Executive Search metodik och nära samarbete med er hittar vi framgångsskapande chefer som skapar trygga team, är lyhörda, närvarande och vågar fatta beslut. Ledare som dessutom är resultatorienterade och har som drivkraft att få andra människor att växa.

Varmt välkommen att höra av dig när du söker en framgångsskapande chef!

Kom igång med VD-rekrytering